Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

13 Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων

Χθες στις 13 Αυγούστου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα για το 10-12% των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων
Για χρόνια ολόκληρα οι αριστερόχειρες γίνονταν αντικείμενο σχολιασμού και ενίοτε χλεύης, ενώ ακόμα και στην Ελλάδα, πολλοί γονείς πίεζαν με απαράδεκτες μεθόδους τα παιδιά τους, τα οποία έγραφαν με το αριστερό χέρι, να μάθουν να γράφουν με το δεξί.
Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην σωστή ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους ανθρώπους που είναι αριστερόχειρες. 
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι 40 συγκεκριμένα γονίδια συμβάλλουν στο να γεννηθεί κάποιος άνθρωπος με προτίμηση χειρισμού στο αριστερό του χέρι. Οι επιστήμονες αναφέρουν επίσης ότι κατά 75% η τάση ενός νεογέννητου να είναι αριστερόχειρας συνδέεται με το περιβάλλον ή/και τον τρόπου ζωής που είχε η μητέρα του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Δείτε μερικά ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία 
για τους αριστερόχειρες ανθρώπους:
Οι περισσότεροι αριστερόχειρες τείνουν να ζωγραφίζουν τις ανθρώπινες (και όχι μόνο) φιγούρες με πρόσωπο προς τα δεξιά.
Οι αριστερόχειρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να ψευδίζουν και να είναι δυσλεκτικοί.
Οι αριστερόχειρες προσαρμόζουν πιο γρήγορα την όρασή τους στον να μπορούν να δουν κάτω από το νερό, όταν ανοίγουν τα μάτια.
Οι αριστερόχειρες υπερέχουν σε πολλά σπορ και ιδιαίτερα στο μπάσκετ, το τένις, το μπέιζμπολ, το κολύμπι και την ξιφομαχία.
Οι αριστερόχειρες συνήθως φθάνουν στην εφηβεία 4-5 μήνες μετά τους δεξιόχειρες.
4 από τους 5 αρχικούς σχεδιαστές του υπολογιστή Macintosh ήταν αριστερόχειρες.
Μελέτες δείχνουν ότι οι αριστερόχειρες χρησιμοποιούν τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου τους περισσότερο. Αυτό είναι πιθανώς ο λόγος που έχουν πιο καινοτόμο τρόπο σκέψης, είναι πιο δημιουργικοί και με μεγαλύτερη κλίση προς την τέχνη, το χορό και τη μουσική.

Σε σύγκριση με τους δεξιόχειρες, οι αριστερόχειρες τείνουν να μασούν την τροφή τους στην αριστερή πλευρά του στόματος τους.
Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα είναι πιο πιθανό από το 10-12% (που ισχύει στον γενικό πληθυσμό) να είναι αριστερόχειρες.
Δυστυχώς, βάσει στατιστικών, οι αριστερόχειρες είναι πιο επιρρεπείς στις αλλεργίες και τις ημικρανίες.
Περισσότεροι από 2.500 αριστερόχειρες τραυματίζονται κάθε χρόνο εξαιτίας της χρήσης διαφόρων αντικειμένων που προορίζονται για δεξιόχειρες.
Οι άντρες είναι πιο πιθανό να είναι αριστερόχειρες σε σύγκριση με τις γυναίκες.
πηγή:iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου