Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Πειραματιζόμαστε με το Tagul;

Το Tagul είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε σύννεφα λέξεων (Tag Clouds). Ένα σύννεφο λέξεων είναι η οπτική απεικόνιση του περιεχομένου ενός κειμένου με τη μορφή ενός νέφους λέξεων, στο οποίο μάλιστα οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες λέξεις εμφανίζονται μεγαλύτερες. Με τον τρόπο αυτό, ο χρήστης μπορεί να αναγνωρίσει τις λέξεις που επαναλαμβάνονται στο κείμενο και να εξάγει συμπεράσματα για το περιεχόμενό του με έναν ιδιαίτερο οπτικό τρόπο.
Πρώτα πρέπει να εισάγετε ένα κείμενο ή το τμήμα του κειμένου που σας ενδιαφέρει και έπειτα να ζητήσετε από το Tagul να σας δημιουργήσει το κατάλληλο σύννεφο κειμένου. Επιπλέον, όμως, το Tagul δίνει τη δυνατότητα ελέγχου του σχήματος του σύννεφου αφού μπορεί να πάρει ένα από τα έτοιμα σχήματα της βιβλιοθήκης του tagul. Επίσης, παρέχει τη δυνατότητα αλλαγής της γραμματοσειράς που χρησιμοποιείται και του προσανατολισμού του κειμένου. 
Ενδιαφέρον είναι ότι το Tagul σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργείτε σύννεφα λέξεων αντλώντας κείμενο είτε από κάποια ιστοσελίδα, είτε από το λογαριασμό σας στο Twitter, είτε από τα αποτελέσματα μιας διαδικτυακής αναζήτησης.

Ας μάθουμε να χειριζόμαστε το Tagul!

Μεταβείτε στη διεύθυνση www.tagul.com . Για να ξεκινήσετε άμεσα τη δημιουργία ενός συννεφόλεξου πατήστε στο κουμπί Create.
Έχουμε την δυνατότητα να προσθέσουμε τις λέξεις είναι μια μια με την επιλογή "Add" είτε να τις εισάγουμε πατώντας το "Import words" όπου έχουμε την δυνατότητα να αντιγράψουμε και να επικολλήσουμε ένα κείμενο είτε να επιλέξουμε το url ενός ιστοτόπου. Έτσι θα εισάγουμε το κείμενο που θα μετασχηματιστεί σε σύννεφο λέξεων.
Επιλογή σχήματος: Πατώντας το "Shapes" θα βρείτε κατηγοροποιημένο ένα μεγάλο πλήθος έτοιμων σχημάτων στη βιβλιοθήκη του Tagul, για να επιλέξετε όποιο σας αρέσει.

Επιλογή γραμματοσειράς: Για να εμφανιστούν οι ελληνικές λέξεις στο σύνεφο, φροντίστε να επιλέξετε την Γραμματοσειρά "Roboto Condensed" που υποστηρίζει Ελληνικά.

Στις επιλογές Layout και Colors and Animations μπορείτε να κάνετε επιπλέον ρυθμίσεις όπως μέγεθος, προσανατολισμός, χρώμα γραμμάτων, χρώμα υποβάθρου κ.α

Για να δείτε τις αλλαγές που έχετε κάνει πρέπει να πατήσετε το "Visualize".

Με όλες τις παραπάνω  επιλογές μπορείτε να αλλάξετε την εμφάνιση του σύννεφου λέξεων. Πειραματιστείτε. Δημιούργησα ένα συννεφόλεξο για εσάς με θέμα το δάσος!

Με την επιλογή Download & Share μπορείτε να αποθηκεύσετε ή να μοιραστείτε το συννεφόλεξο. Σας δίνεται η δυνατότητα να το αποθηκεύσετε ως εικόνα αλλά και ως HTML σελίδα. Επίσης από την καρτέλα Web μπορείτε να το μοιραστείτε με άλλους στέλνοντας το URL.

Αν κάνετε εγγραφή μπορείτε να μοιραστείτε την εμπειρία σας στο Tagxedo στο Facebook ή στο Twitter η τυπώστε το σύννεφο λέξεων σε μπλουζάκια, ποτήρια, κάρτες κτλ. και παραγγείλετε τα αντίστοιχα προϊόντα.

Αρκετά χρήσιμη είναι η επιλογή "Remove" στην καρτέλα "Words" όπου μπορείτε να εξαιρέσετε κάποιες λέξεις από το συνεφόλλεξο (π.χ. κάποιες κοινές λέξεις όπως: και, το, να κλπ).

Καλές δημιουργίες και πειραματισμούς!!!

πηγή: επιμόρφωση εκπαιδευτικών Etwinning

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου