Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Η βράβευσή μας από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης

Tο Σάββατο 10 Μαρτίου 2018  στο Αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής» του Κέντρου Γαία στην Κηφισιά πραγματοποιήθηκε εκδήλωση βράβευσης για τη διάκριση του καινοτόμου ευρωπαϊκού προγράμματος «Με το δάσος οδηγό, δράττω, δρω, δημιουργώ» το οποίο διακρίθηκε και στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Teachers4europe καταλαμβάνοντας την 1η θέση στον νομό Κορινθίας, το οποίο υλοποιήθηκε την περσινή σχολική χρονιά 2016-2017.
Το project εντάχθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, με το διεθνές ευρωπαϊκό δίκτυο «Learning about forests - Μαθαίνω για τα Δάση» υπό την αιγίδα του δικτύου Ecoschools-Οικολογικά Σχολεία, με  το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σικυωνίων και με το τμήμα καινοτόμων δράσεων Περιβαλλοντικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας.
Η αξία της βράβευσης είναι σημαντική καθώς αναγνωρίζεται η προσπάθεια που έκαναν οι μαθητές την περσινή σχολική χρονιά και ο μόχθος που κρύβεται πίσω από κάθε στόχο που κατακτούν.
Ο βασικός σκοπός του προγράμματος πηγάζει από τη φράση: «Πηγαίνω στο δάσος και μαθαίνω από αυτό γι’ αυτό». Σκοπός του αφού είχε και ευρωπαϊκό χαρακτήρα ήταν η γνωριμία με το δασικό οικοσύστημα, την ευρωπαϊκή φύση και νομοθεσία μέσω της ολιστικής προσέγγισης και της αντιμετώπισης του δάσους. Τέλος, σημασία δόθηκε στην κινητοποίηση των μαθητών μέσω εθελοντικών δράσεων με στόχο την ενεργό πολιτειότητα και την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά ζητήματα.
Εφαρμόστηκε η συνεργατική και βιωματική μάθηση, η ανακαλυπτική μάθηση η μάθηση βασισμένη σε δραστηριότητες πεδίου, η έρευνα, ο καταιγισμός ιδεών, ο αυτοσχεδιασμός, η καλλιτεχνική δραστηριότητα και η ενασχόληση με την τεχνολογία.
Το καλωσόρισμα εκ μέρους του Μουσείου Γουλανδρή έκανε η κ. Φαλή Βογιατζάκη, μέλος του Δ.Σ. η οποία αναφέρθηκε στις χρόνιες σχέσεις που συνδέουν το Μουσείο και την Εταιρία, ενώ ο Πρόεδρος της ΕΕΠΦ κ. Νίκος Πέτρου και μέλος του Δ.Σ. του FEE  με αρμοδιότητα στο δίκτυο «Learning about forests», τόνισε τη μεγάλη σημασία της συμμετοχής των μαθητών  στην παγκόσμια οικογένεια του δικτύου μαζί με χιλιάδες μαθητές από όλη τη γη συμβάλλοντας στην προστασία των δασών. 

Τα συγχαρητήριά του όμως  έστειλε από τη Δανία ο διεθνής Συντονιστής κ. Βarry McGonigal  μέσα από ένα βίντεο στα ελληνικά. Η Γενική Γραμματέας της ΕΕΠΦ κ. Αλέξια Νικηφοράκη με ιδιαίτερη συγκίνηση μίλησε για την ιστορία του Κέντρου ΓΑΙΑ, καθώς συνέβαλε πολύ στη δημιουργία του με την προσφορά της σε αυτό για 12 συνεχή έτη. 
Η Αντιπρόεδρος του δικτύου κ. Σοφία Καινούργιου παρουσίασε τη Συντονιστική Επιτροπή που αξιολόγησε και βράβευσε τις εργασίες των σχολείων, ενώ ο Πρόεδρος του δικτύου κ. Δημήτρης Γκότζος αναφέρθηκε στη φιλοσοφία και τις δράσεις του δικτύου.
Αρχικά, παρουσιάσαμε το πρόγραμμά μας με τους μαθητές Μάριο Ροσάτο και Αγγελική Παπαϊωάννου και στη συνέχεια προβλήθηκε ένα βίντεο με τις κυριότερες δράσεις που εκπονήσαμε κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος.


Μπορείτε να δείτε το βίντεο μας παρακάτω:
Στους μαθητές δόθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου το «Σακίδιο του Εξερευνητή του Δάσους» όπου περιείχε τον κατάλληλο εξοπλισμό για εξόρμηση στο δάσος και το αναμνηστικό βραβείο τους. 

Στο τέλος της εκδήλωσης περίμενε τους μαθητές μία έκπληξη καθώς κλήθηκαν από τη Συντονιστική Επιτροπή να τραγουδήσουν μαζί με τη χορωδία το «τραγούδι του δάσους»
Οι μαθητές το διασκέδασαν και χάρηκαν πολύ γι’ αυτή την όμορφη εμπειρία!
Η στιγμή της βράβευσης γέμισε με χαρά μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.  Η πετυχημένη αυτή διοργάνωση έληξε με την προβολή της «Σφαίρας»  στην είσοδο του Μουσείου.
Συγχαρητήρια για τη διάκρισή τους σε όλους τους άξιους μαθητές μου που εργάστηκαν όλη την περσινή χρονιά σε όλους τους τομείς με τη συμμετοχή τους σε πολλές δράσεις και διαγωνισμούς σε πανελλήνιο επίπεδο, με προθυμία και ζήλο, με πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας.
Σας εύχομαι να συνεχίσετε να προσπαθείτε στη ζωή σας για ότι έχει σημασία για εσάς, αφού την περσινή σχολική χρονιά αποδείξατε περίτρανα ότι όταν θέλετε να κατακτήσετε έναν στόχο το καταφέρνετε επιτυχώς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου