Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Τι έγινε σαράντα μέρες μετά τη Γέννηση του Χριστού;

Οκτώ ηµέρες µετά τη γέννηση του µικρού Χριστού, έγινε µία τελετή, στην οποία του δόθηκε το όνοµα Ιησούς, που θα πει «ο Θεός σώζει». Αυτό το όνοµα ζήτησε να δωθεί στο παιδί, ο αρχάγγελος Γαβριήλ, από την Παναγία την ηµέρα του Ευαγγελισµού.
Έπειτα από σαράντα ηµέρες, έπρεπε σύµφωνα µε το Μωσαϊκό νόµο, να πάνε το παιδί στα Ιεροσόλυµα, στο ναό του Σολοµώντα για να αφιερωθεί στο Θεό, µια που ήτανε το πρώτο παιδί της Μαριάµ και µάλιστα αγόρι. Τη συνέχεια, μπορείτε να τη διαβάσετε στο παλαιότερο άρθρο: Υπαπαντή: Η γιορτή της Ελληνίδας μητέρας . 

Τι είναι ο σαραντισμός των βρεφών;
Οι μητέρες, κατά το πρότυπο της Παναγίας, όταν τα νεογέννητα μωρά τους γίνουν σαράντα ημερών τα πηγαίνουν στην Εκκλησία για να τους διαβάσει ο ιερέας μια ευχή που ονομάζεται ευχή του σαραντισμού. Ο σαραντισμός του βρέφους έχει τις ρίζες του στην εποχή του Μωϋσή. Λέγοντας «σαραντισμό», εννοούμε ότι η μητέρα προσφέρει το νεογέννητο στο Ναό προς δόξα του τριαδικού Θεού. Αφού διαβάσει ο ιερέας την ευχή στον πρόναο, παίρνει το βρέφος στα χέρια του και το πηγαίνει στον κυρίως ναό μπροστά στην ωραία πύλη (και μετά στο ιερό βήμα, αν είναι αγόρι) όπου το σηκώνει με τα χέρια του στον ουρανό και το προσφέρει ως δώρο στο Θεό και ακολουθεί η μητέρα του παιδιού που φιλάει με ευλάβεια τις εικόνες. Όλα αυτά γίνονται προς μίμηση του «σαραντισμού», δηλαδή, της Υπαπαντής του Χριστού.

πηγή:https://antexoume.wordpress.com/

Απολυτίκιο Υπαπαντής  

Αν θέλετε μπορείτε να ζωγραφίσετε την παρακάτω εικόνα:

Χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου