Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Επιστροφή στο σχολείο

Το καλοκαίρι στο μυαλό των παιδιών δεν τελειώνει ποτέ! Όμως οι καλοκαιρινές διακοπές τελείωσαν κι η επιστροφή στο σχολείο είναι πραγματικότητα, καθώς αύριο μαθητές και δάσκαλοι θα παρευρίσκονται στον Αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά 2017-2018.
Στη συνέχεια οι γονείς μπορείτε να διαβάσετε μερικές συμβουλές έτσι ώστε η επιστροφή να πραγματοποιηθεί με τον καλύτερο...δυνατό τρόπο βάζοντας το παιδί σας εν...τάξει χωρίς περιττά δράματα!!

Ύπνος 
Αν το παιδί σας δυσκολεύεται ακόμα να προσαρμοστεί στα ωράρια του σχολείου και θέλει να κοιμάται αργά -όπως έχει συνηθίσει από τις καλοκαιρινές τους διακοπές- και να ξυπνάει επίσης αργά, τώρα είναι η ώρα να το βάλετε σε μια τάξη. Αρχίστε να μειώνετε σταδιακά την ώρα προσέλευσης του μικρού σας στο κρεβάτι κατά 15-30 λεπτά. Έτσι, μέσα σε μια εβδομάδα το πολύ, το βιολογικό του ρολόι θα έχει ξαναμπεί στους παλιούς ρυθμούς του με αποτέλεσμα το πρωινό ξύπνημα να είναι πιο εύκολο. Το βασικό εδώ είναι να καθορίσετε εκ νέου ένα σταθερό πρόγραμμα ώστε το παιδί να γνωρίζει μέσα σε ποια πλαίσια θα κινείται από εδώ και πέρα. Μειώστε επίσης σταδιακά (για να μην του έρθει απότομα) την ώρα που απασχολείται με videogames και ταινίες...

Tips:
1.Διαλέξτε μια ώρα για ύπνο που θεωρείτε πως είναι η σωστή για να κοιμάται το παιδί σας και φροντίστε να επιμένετε σε αυτήν.  
2.Μην αφήνετε τα παιδιά σας να τρώνε σοκολάτα πριν τον ύπνο και γενικά γλυκά που μπορεί να τους δώσουν απίστευτη ενέργεια.
3.Απαγορεύστε τους να βλέπουν τηλεόραση τουλάχιστον μια ώρα πριν τον ύπνο.
4.Βάλτε τα να κάνουν μπάνιο λίγο πριν πέσουν στο κρεβάτι για να χαλαρώσουν όσο χρειάζεται.

Πηγαίνετε για ψώνια 
Ένας τρόπος για να μπει για τα καλά το παιδί σας σε σχολική διάθεση είναι να πάτε μαζί για ψώνια για σχολικά είδη. Αν έχετε πάρει ήδη όλα όσα χρειάζεται μπορείτε να πάτε μαζί για να διαλέξει μόνο του και μερικά εξωσχολικά βιβλία. Με αυτόν τον τρόπο του δίνετε να καταλάβει πως οι διακοπές έχουν τελειώσει τουλάχιστον για φέτος και πως από εδώ και πέρα τα βιβλία πρέπει να γίνουν οι καλύτεροί του φίλοι.

Μέτρο στις εξωσχολικές δραστηριότητες
Είναι γεγονός ότι οι εξωσχολικές δραστηριότητες προσφέρουν πλούσιες εμπειρίες και πολλά ερεθίσματα σε κάθε παιδί. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι το πρόγραμμα του παιδιού σας πρέπει να είναι πιο φορτωμένο και από εκείνο του... πρωθυπουργού. Προσπαθήστε, λοιπόν, να εντάξετε σε αυτό κυρίως τα πράγματα που θέλει να κάνει γιατί το ευχαριστούν. Και κάτι ακόμα: σε καμία περίπτωση μην αμελήσετε την ανάγκη του για ελεύθερο χρόνο και παιχνίδι με τους φίλους του. Το σχολείο και η μάθηση, άλλωστε, δεν πρέπει να του γίνουν βάσανο!

Όμορφος και άνετος χώρος γραφείου
Ειδικά αν είναι πρωτάκι... φροντίστε να διαμορφώσετε έναν ήσυχο χώρο μελέτης εξοπλισμένο με ένα γραφείο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του, ένα ανατομικό κάθισμα που θα στηρίζει καλά την σπονδυλική του στήλη, ένα καλό επιτραπέζιο φωτιστικό και μια ραφιέρα στην οποία θα μπορεί να τοποθετεί τα βιβλία και άλλα αγαπημένα του αντικείμενα. Μια καλή ιδέα για να το βοηθήσετε να οργανωθεί είναι να καλύψετε ένα μέρος του τοίχου με φελλό όπου θα μπορεί να κολλάει το ημερήσιο πλάνο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου