Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Τα 5 λαστιχάκια: Ένα κόλπο...ψυχραιμίας

Η ψυχολόγος Έλενα Μπούλια με αφορμή το βιβλίο "Happy You, Happy Family" της Kelly Holmesμητέρας τριών κοριτσιών και οικογενειακής συμβούλου προτείνει στις μητέρες ένα ωραίο κόλπο έτσι ώστε να βάλουν στόχο και καθημερινή συνήθεια το να μη φωνάζουν και να μη μαλώνουν διαρκώς τα παιδιά τους. Γρήγορα πάρτε στα χέρια σας … λαστιχάκια μαλλιών!
Όπως η Kelly Holmes εξηγεί, τα οπτικά ερεθίσματα είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι έχουν την ιδιότητα να μας θυμίζουν να αποφύγουμε κάποια κακή μας συνήθεια –π.χ. κάποιοι βάζουν Post-it στο ψυγείο τους για να αποφύγουν τα γλυκά! 
Μία καθηγήτρια ειδικής αγωγής αναφέρονταν στα 5 λαστιχάκια ως οπτικό ερέθισμα για γονείς παιδιών με αδυναμία συγκέντρωσης, προκειμένου να τα πειθαρχούν με θετικό τρόπο. Από εκεί ορμώμενη η Kelly Holmes, πήρε 5 λαστιχάκια μαλλιών και έκανε το εξής.

Πώς να έχετε λιγότερα νεύρα ως μαμά, 
χρησιμοποιώντας 5 λαστιχάκια:
(φωτο: Shauna Harvey)

1.Πάρτε 5 λαστιχάκια μαλλιών που δεν σας σφίγγουν όταν τα φοράτε στον καρπό.

2.Όταν τα παιδιά σας ξυπνούν το πρωί, βάλτε τα 5 λαστιχάκια στον δεξιό σας καρπό. Είναι σημαντικό να περιμένετε να ξυπνήσουν τα παιδιά, για να συνδέσετε αυτό το οπτικό ερέθισμα με τη σχέση σας με αυτά και να μην συνηθίσετε να βρίσκονται μονίμως εκεί. Γι’αυτό και θα πρέπει να βγάζετε τα 5 λαστιχάκια όταν δεν θα είστε μαζί με τα παιδιά (π.χ. όταν λείπετε από το σπίτι ή όταν πηγαίνουν στο σχολείο ή για ύπνο). Και όταν θα είστε ξανά μαζί πρέπει να τα βάζετε πάλι.

3.Όταν θα «πιάνετε» τον εαυτό σας, να «αρπάζεται» με το παιδί, θα πρέπει να μετακινείτε ένα λαστιχάκι στον αριστερό καρπό. Ο στόχος, βέβαια, είναι να μη χρειαστεί μέχρι το τέλος της ημέρας να μετακινήσετε κανένα λαστιχάκι!

4.Αν, όμως, το μετακινήσετε, για να το πάρετε πίσω θα πρέπει να κάνετε 5 απλά πράγματα, προκειμένου να επανασυνδεθείτε με το παιδί σας και να διώξετε την «πίκρα» που δημιουργήθηκε μεταξύ σας. 
Γιατί 5; Γιατί μελέτες που έχουν γίνει αποδεικνύουν, ότι χρειάζονται 5 θετικές «αντι-δράσεις» για να εξισορροπήσουν 1 αρνητική. Αυτές, από πλευράς σας μπορεί να είναι: Να ζητήσετε συγγνώμη, να το αγκαλιάσετε, να του πείτε ότι το αγαπάτε, να διαβάσετε ένα βιβλίο, να του κάνετε μια μικρή έκπληξη, να πείτε ένα αστείο…
Η θεωρία της Holmes λέει, ότι με τον τρόπο αυτό αφενός θα επιδιορθώσετε άμεσα τη «ζημιά» και θα γεφυρώσετε το χάσμα που δημιουργήθηκε ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας, και αφετέρου θα έχετε άλλα 4 λαστιχάκια να σας θυμίζουν γιατί δεν πρέπει να ξαναμιλήσετε απότομα ή με θυμό.
Πολλές θα αμφιβάλετε για το κατά πόσο «πιάνει» το κόλπο με τα λαστιχάκια, όμως η Holmes υπόσχεται ότι η εικόνα τους στο χέρι σας σε συνδυασμό με την απαλή τους πίεση στον καρπό... μπορεί να κάνουν θαύματα. Μάλιστα, δεν βοήθησαν μόνο εκείνη να παραμένει πιο ψύχραιμη, αλλά και τα παιδιά της να είναι πιο ήρεμα και να της συμπεριφέρονται με περισσότερο σεβασμό.
Περιμένω εντυπώσεις και σχόλια 
από όποια μητέρα το δοκιμάσει!!
Ελπίζω να σας βοηθήσω 
να κερδίσετε λίγη ηρεμία & καλύτερη συμπεριφορά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου