Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού - οι δράσεις των χιλιάδων εθελοντών της HELMEPA

Η Helmepa μου απέστειλε χθες το ενημερωτικό newsletter όπου αναφέρονται και δημοσιεύονται τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Καθαρισμού στην οποία λάβαμε μέρος. 

Μπορείτε να δείτε την δράση που υλοποιήσαμε εδώ
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού οργανώθηκε και συντονίστηκε στην Ελλάδα από τη HELMEPA στο διάστημα 5 - 25 Μαΐου 2017, με δράσεις που συνεχίστηκαν και μέσα στον Ιούνιο.

Συνολικά 5.402 εθελοντές από 167 δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς οργάνωσαν 127 δράσεις καθαρισμού σε παραλίες, βυθούς, όχθες ποταμών και λιμνών, δάση, πάρκα και άλλες φυσικές περιοχές σε έκταση μήκους 83 χλμ. Συνέλεξαν 6,8 τόνους απορριμμάτων, εκ των οποίων οι 2,6 τόνοι ανακυκλώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) που υποστήριξε πανελλαδικά τις δράσεις.

Κατά την εξόρμησή τους, μικροί και μεγάλοι κατέγραψαν τα απορρίμματα στα ειδικά δελτία που τους παρείχε η HELMEPA, από τα οποία προκύπτει ο παρακάτω πίνακας των 10 πολυπληθέστερων απορριμμάτων που ρυπαίνουν το φυσικό μας περιβάλλον

Ακολουθούν τα δικά μας φύλλα καταγραφής


Τα 10 πολυπληθέστερα απορρίμματα

Είδος                                                           Τεμάχια
Αποτσίγαρα                                                   21.730
Κομμάτια πλαστικού κάτω των 2,5 εκ.     8.458
Συσκευασίες τροφίμων                             6.026
Πλαστικά μπουκάλια                                     4.645
Καλαμάκια                                                     4.581
Πώματα μπουκαλιών πλαστικά             4.177
Πλαστικές σακούλες                                     2.852
Καπάκια συσκευασιών πλαστικά             2.231
Κομμάτια φελιζόλ κάτω των 2,5 εκ             2.187
Κομμάτια γυαλιού κάτω των 2,5 εκ.     2.075

Συνολικά, οι εθελοντές συνέλεξαν 75.889 απορρίμματα, από τα πιο μικρά κομμάτια φελιζόλ μέχρι στρώμα γυμναστικής! 
Δυστυχώς, πρωταθλητές και φέτος στον… στίβο των απορριμμάτων είναι με μεγάλη διαφορά τα αποτσίγαρα, χαρακτηριστικό της αδιαφορίας αλλά και άγνοιας των ανθρώπων για τη ζημιά που προκαλεί στο φυσικό περιβάλλον και το παραμικρό σκουπίδι. Ανησυχητικό επίσης είναι το γεγονός πως 2 στα 3 απορρίμματα είναι πλαστικά που σχετίζονται με δραστηριότητες αναψυχής και έχουν μεγάλο χρόνο παραμονής στο περιβάλλον. 
Ας μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 2050 η θάλασσα θα έχει περισσότερα πλαστικά από ψάρια
Και φέτος, αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας στην πρωτοβουλία αυτή. Μαθητές και εθελοντές εκπαιδευτικοί, μέλη του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA», νέες και νέοι εθελοντές «Ναυτίλοι της HELMEPA» και άλλοι μαθητές, όλων των ηλικιών, από 82 Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια και Λύκεια έδωσαν το δικό τους ξεχωριστό τόνο στις δράσεις
Ο κατάλογος των φορέων που συμμετείχαν υπάρχει στο σύνδεσμο: http://www.helmepa.gr/pdf/FOREIS-GREECE-ECD-2017.pdf . Αν πατήσετε στον σύνδεσμο θα δείτε και τη συμμετοχή του σχολείου μας στις δράσεις.

Στους συντονιστές των δράσεων, τα παιδιά και τους νέους εθελοντές, απονεμήθηκαν αναμνηστικά Διπλώματα Συμμετοχής

Η HELMEPA ευχαριστεί όλους τους φορείς και τους εθελοντές που με τη συμμετοχή τους δείχνουν ότι μόνο μέσα από τη συλλογική δράση μπορούν να αντιμετωπιστούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας. 
Το σύνθημα συνεχίζει να είναι: 
ας αλλάξουμε τις συνήθειες που 
βλάπτουν τον πλανήτη μας!
Αφίσα της Σοφίας Μπ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου