Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

5 Ιουνίου:Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος!!

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι η μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση για θετική περιβαλλοντική δράση και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου
Είναι η μέρα που ο κάθε άνθρωπος σε οποιοδήποτε σημείο της Γης, καλείται να δείξει με τον τρόπο του ότι κατανοεί το γεγονός πως αποτελεί μέρος του περιβάλλοντος και εξαρτάται απόλυτα από αυτό.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας 
Ημέρας Περιβάλλοντος 
«Σύνδεση ανθρώπων με τη φύση» 
μας προτρέπει: 
να βγούμε από τα σπίτια μας, 
να χαρούμε τη φύση, 
να εκτιμήσουμε την ομορφιά και τη σημασία της και 
να προωθήσουμε μηνύματα για την προστασία
 του πλανήτη που μοιραζόμαστε.

Η αξία της φύσης

Τις τελευταίες δεκαετίες η επιστημονική πρόοδος καθώς και η ενημέρωση για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, μας έχουν βοηθήσει να κατανοήσουμε τους αναρίθμητους τρόπους που η φύση στηρίζει την ύπαρξη και την ευημερία του ανθρώπου.

- Οι ωκεανοί, τα δάση και το έδαφος λειτουργούν σαν τεράστιες αποθήκες για αέρια του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο.

- Αγρότες και ψαράδες εκμεταλλεύονται τη γη και τη θάλασσα για να μας δώσουν τροφή.

- Επιστήμονες παράγουν φάρμακα χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό που προέρχεται από τα εκατομμύρια είδη που αποτελούν την εκπληκτική βιοποικιλότητα της Γης.
Τα δώρα της φύσης, όπως ο καθαρός αέρας, οι όμορφες παραλίες, τα δέντρα, τα φρούτα κ.α. συχνά θεωρούνται δεδομένα, τουλάχιστον μέχρι να δημιουργηθεί ένα πρόβλημα που θα τα καταστήσει σπάνια. Με την ευκαιρία της μέρας αυτής καλό είναι να κατανοήσουμε όλοι τα οφέλη των λεγόμενων «υπηρεσιών οικοσυστήματος», από τα έντομα που επικονιάζουν οπωροφόρα δέντρα, μέχρι την ευεξία, ψυχαγωγία και υγεία που μας χαρίζει μια πεζοπορία ή το κολύμπι.

Γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος:
-Επισκεφτήκαμε το δάσος της Βελίνας.


-Αναλάβαμε την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσουμε εθελοντικές δεντροφυτεύσεις.

......και πολλές άλλες δράσεις που μπορείτε να δείτε στο blog.
Τέλος, πολύ σημαντική ήταν και η διάκρισή μας στην 1η θέση στο καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Teachers4Europe  στον νομό Κορινθίας κατά το τρέχον σχολικό έτος με θέμα "Με το δάσος οδηγό, δράττω, δρω, δημιουργώ" με συνολική βαθμολογία 50/50!

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ξεχωριστής αυτής μέρας τα μέλη της Παιδικής HELMEPA ετοίμασαν ζωγραφιές και μηνύματα για την προστασία του Περιβάλλοντος αλλά και των Ωκεανών, που γιορτάζουν τρεις μέρες μετά στις 8 Ιουνίου. 
Οι εργασίες των παιδιών βρίσκονται εδώ  όπου μπορείτε να τις κατεβάσετε στον υπολογιστή σας!
Θερμά συγχαρητήρια στη μαθήτρια της τάξης μας Μελίνα Χ. της οποίας η ζωγραφιά-αφίσα επιλέχθηκε από την παιδική Helmepa να εκπροσωπήσει τα δημοτικά σχολεία ολόκληρης της Πελοποννήσου!!! 


Οι μεγαλύτεροι μπορούν να: 
- Γίνουν πολίτες-επιστήμονες: Κατεβάστε στο κινητό σας την εφαρμογή «Marine LitterWatch» επισκεφτείτε μία κοντινή σας ακτή, καθαρίστε τη και καταγράψτε τα απορρίμματα που συναντήσατε. Με αυτό τον τρόπο βοηθάτε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος να συλλέξει αξιόπιστα στοιχεία για τη ρύπανση των ακτών! 
- Κατεβάσετε την εφαρμογή «iNaturalist», να τραβήξετε φωτογραφίες τα καταπληκτικά είδη από τον «καθημερινό» σας κόσμο, να ανεβάσετε τις παρατηρήσεις σας με την εφαρμογή και να βοηθήσετε να φτιαχτεί η μεγαλύτερη βάση δεδομένων ειδών, συνεισφέροντας έτσι στην επιστήμη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου