Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Εκδήλωση παρουσίασης της δράσης Teachers4Europe

Φέτος συμμετείχαμε στην καινοτόμο εκπαιδευτική δράση Teachers4Europe που διοργανώνεται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σκοπός της δράσης είναι η δημιουργία ενημερωμένων υπεύθυνων πολιτών που να είναι σε θέση να διαχειρίζονται θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα, τις εξελίξεις και τις προοπτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο πλαίσιο της διάχυσης των αποτελεσμάτων της δράσης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Μαΐου 2017 εκδήλωση όπου παρουσιάστηκαν στην πρεσβεύτρια και στην ομάδα δασκάλων του Teachers4europe στο νομό Κορινθίας τα προγράμματα τα οποία υλοποιήθηκαν το σχολικό έτος 2016-2017 μέσα στα οποία είναι το project που υλοποιήσαμε κατά το τρέχον σχολικό έτος με θέμα "Με το δάσος οδηγό, δράττω, δρω, δημιουργώ".  Όλοι ενθουσιάστηκαν με τις δράσεις που υλοποιήσαμε καθώς με το ταλέντο των μαθητών!

Ο σκοπός του προγράμματος πηγάζει από τη φράση: «Πηγαίνω στο δάσος και μαθαίνω από αυτό γι’ αυτό». Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργαστήκαμε με την ΕΕΠΦ- FEE Foundation for Environmental Education και το διεθνές ευρωπαϊκό δίκτυο με συμμετοχή 15 ευρωπαϊκών χωρών  «Learning about forests - Μαθαίνω για τα Δάση» υπό την αιγίδα του δικτύου Ecoschools-Οικολογικά Σχολεία και την τοπική κοινωνία (ΚΠΕ Σικυωνίων) για την εφαρμογή της Ατζέντας 21 που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση, πρωτοβουλίες και δράσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη από την ίδια την τοπική κοινωνία και τους φορείς.

Μπορείτε να δείτε τις δράσεις που υλοποιήσαμε στις ετικέτες Teachers4europe και δάσος  εδώ κι  εδώ


Η ενασχόληση των μαθητών με το συγκεκριμένο θέμα τους βοήθησε σημαντικά στο να κατανοήσουν τη δομή, τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (διοικητική, νομισματική, δασική) και τον πολιτισμό των χωρών που την αποτελούν.  Είδαν τη χώρα µας ως µέλος της Ε.Ε. και τους εαυτούς τους και ως ευρωπαίους πολίτες.
Στο δεύτερο σκέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος οι μαθητές με θετική ανταπόκριση κι αμείωτο ενδιαφέρον απέκτησαν γνώσεις για το δασικό οικοσύστημα, καλλιέργησαν εικαστικές, γνωστικές, συναισθηματικές και ψυχοκινητικές δεξιότητες. Φάνηκε ότι συνειδητοποίησαν την αξία του δάσους στη ζωή μας και ευαισθητοποιήθηκαν στη λήψη μέτρων προστασίας. Ενεπλάκησαν συναισθηματικά με τη φύση, ήρθαν σε επαφή μ’αυτή και απόλαυσαν το περιβάλλον του δάσους της Βελίνας. Αποφάσισαν και υιοθέτησαν κανόνες προστασίας του δάσους, τους οποίους προσπάθησαν και μετέδωσαν στο οικογενειακό, σχολικό και κοινωνικό τους περιβάλλον.
Ο χωρισμός των μαθητών της τάξης σε ομάδες, η επίσκεψη στο πεδίο και οι βιωματικές δράσεις που υλοποιήθηκαν ευνόησαν τη διαμόρφωση θετικού μαθησιακού κλίματος, την ανάπτυξη της υπευθυνότητας και της συνεργατικότητας και ενίσχυσαν την ενεργό συμμετοχή των μαθητών στην υλοποίηση των δραστηριοτήτων.
Η αξιολόγηση του προγράμματος ήταν συνεχής καθώς γινόταν καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του μέσα από τη δημοσίευση των δράσεων στο εκπαιδευτικό ιστολόγιο μου http://loveteachiing.blogspot.gr/ όπου το σχολικό περιβάλλον και η κοινωνία (τοπική και παγκόσμια) ενημερώθηκε για τις δράσεις μας. Επίσης, στο τέλος διεξαγωγής του προγράμματος δόθηκαν στους μαθητές ερωτηματολόγια αξιολόγησης από τα οποία λήφθηκε θετική ανατροφοδότηση. Τέλος, η απαίτηση τους για τη συνέχιση της υλοποίησης του προγράμματος φανερώνει πως το πρόγραμμα λειτούργησε προς όφελος των μαθητών, της εργασίας, της γνώσης και της διαμόρφωσης θετικών στάσεων προς την ευρωπαϊκή οικογένεια και το δάσος.
Μέσα από την παρουσίαση και τη διάχυση της δουλειάς τους οι μαθητές κατάλαβαν πως μπορούν και αυτοί να συμμετέχουν σε δρώμενα του σχολείου, της τοπικής κοινωνίας και να γίνεται γνωστή η δουλειά τους σε όλο τον κόσμο. Αισθάνθηκαν περήφανοι γι’ αυτό και ανέβηκε η αυτοεκτίμηση τους. Αντιλήφθηκαν πως μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους, να γίνουν αποδεκτοί από τους συμμαθητές τους και να ακούσουν τα θετικά τους σχόλια. Τέλος, σίγουρα έγινε το πρώτο βήμα για φιλική στάση προς τη φύση και για τη δημιουργία ευαισθητοποιημένων ευρωπαίων πολιτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου