Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Διεξαγωγή εκπαιδευτικού προγράμματος για τα πνευματικά δικαιώματα

Χθες στο σχολείο μας διοργανώθηκε εκδήλωση-εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Πνευματική Ιδιοκτησία σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
Στα πλαίσια του εορτασμού της ημέρας Πνευματικής Ιδιοκτησίας στις 26 Απριλίου υποδεχθήκαμε τη δικηγόρο και νομική εκπρόσωπο του Οργανισμού κα. Μαρία Σινανίδου.

Οι μαθητές των Δ, Ε & Στ τάξεων του σχολείου μας παρακολούθησαν την εκδήλωση με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον συμμετέχοντας ενεργά.  

Στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος 
ήταν οι μαθητές:
  • Να αντιληφθούν τις διαφορές μεταξύ υλικών και (άυλων) πνευματικών αγαθών.
  • Να γνωρίσουν τις βασικές έννοιες της Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
  • Να κατανοήσουν τη σημασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων.
  • Να εξοικειωθούν με την έννοια της Πνευματικής Ιδιοκτησίας στο περιβάλλον του διαδικτύου.
  • Να διακρίνουν τη νόμιμη από την παράνομη χρήση των έργων.
Οι μαθητές παρακολούθησαν την ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους, "Όταν ο Ορφέας δημιουργούσε", σε σενάριο και σκηνοθεσία του Παναγιώτη Ράππα, που ετοίμασε ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) σε συνεργασία με το γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να διδάξει τα μικρά παιδιά την έννοια της πνευματικής ιδιοκτησίας, την ανάγκη προστασίας της, και να βάλει σε σκέψεις γύρω από όλα αυτά τα μεγαλύτερα.
Ο Ορφέας ένα μικρό πολυτάλαντο χταπόδι, αφιερώνει όλο του το χρόνο για να δημιουργήσει έργα που δίνουν χρώμα στις ζωές όλων στον βυθό. Όλοι εκεί, με τα έργα του ντύνουν τις όμορφες στιγμές τους και αυτά μοιράζονται μεταξύ τους. Όμως κανένας δεν σκέφτεται ότι και το μικρό χταπόδι, που ομορφαίνει με τόσο κόπο τη ζωή τους έχει κι αυτό ανάγκες. Έτσι ο Ορφέας, πεινασμένος και νηστικός, αφήνει τις τέχνες και ζει όπως όλοι. Προσπαθώντας να καλύψει απλά τις δικές του ανάγκες. Και ο βυθός χάνει σιγά σιγά το χρώμα του και γίνεται γκρίζος… 

Στη συνέχεια έγινε γνωριμία και περιήγηση στην ιστοσελίδα του ΟΠΙ http://www.copyrightschool.gr/ και οι μαθητές έπαιξαν σχετικά παιχνίδια- quiz διασαφηνίζοντας έννοιες που αφορούν τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα. Τέλος, μέσα από την εισήγηση της κας. Σινανίδου οι μαθητές προβληματίστηκαν σε θέματα λογοκλοπής μαθαίνοντας να λειτουργούν ως υπεύθυνοι και συνειδητοί πολίτες στην κοινωνία.

Ευχαριστούμε πολύ για το έντυπο υλικό (αφίσες, οδηγοί πνευματικής ιδιοκτησίας για δασκάλους και μαθητές, κόμικ) που μοιράστηκε από τον Ο.Π.Ι. στους μαθητές.
Υλικό σε ηλεκτρονική μορφή σχετικό με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και την πνευματική ιδιοκτησία βρίσκεται διαθέσιμο στην ιστοσελίδα http://www.copyrightschool.gr/
 Ευχαριστούμε την κα. Σινανίδου 
για την επίσκεψή της 
στο σχολείο μας για τη δημιουργική 
και πολύ ενημερωτική εισήγησή της.
Όλοι μας εφοδιαστήκαμε με χρήσιμες γνώσεις!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου