Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

Δείτε το εκπαιδευτικό βίντεο
"Νίκησε το νταή χωρίς να τον αγγίξεις"

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε σχολεία της χώρας, το 10% του συνόλου των μαθητών πέφτουν θύματα ενδοσχολικής βίας από συνομηλίκους τους ή παιδιά διαφορετικών ηλικιών. Το ποσοστό των θυτών ανέρχεται στο 5% του μαθητικού πληθυσμού και η αναλογία των εμπλεκομένων σε περιστατικά βίας, αγοριών-κοριτσιών, είναι 3 προς 1, με τα αγόρια να υπερτερούν σε περιστατικά σωματικής βίας και τα κορίτσια σε περιστατικά λεκτικής.
Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι και ομαδικό φαινόμενο, καθώς δεν αφορά μόνο τον μαθητή που εκφοβίζει και εκείνον που εκφοβίζεται, αλλά και όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του, δηλαδή τους παρατηρητές, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε μαθητές είτε ενήλικες.
Στην τάξη μας επεξεργαστήκαμε με χρήση διαδραστικού πίνακα το παρακάτω σύγχρονο και πρωτότυπο εργαλείο, το οποίο έχει σχεδιαστεί από ψυχολόγους με εμπειρία σχετική με το φαινόμενο της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού.
 κάντε κλικ στην εικόνα
Παρουσιάζει δύο ιστορίες που σχετίζονται με τη λεκτική/ σωματική βία και τον διαδικτυακό εκφοβισμό. Οι μαθητές εξοικειώνονται με τις έννοιες της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού. Κατανοούν πώς νιώθει το θύμα, ο θύτης και οι παρατηρητές των περιστατικών και επεξεργάζονται περιστατικά σχολικού εκφοβισμού από διαφορετικές οπτικές. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να διερευνήσουν και να επιλέξουν οι μαθητές την έκβαση της κάθε ιστορίας.
Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ετοίμασε αφίσα (σχέδιο: Διατσέντα Παρίση – σύνθημα: Βαγγέλης Ηλιόπουλος) με όλα τα παιδικά βιβλία που δήλωσαν τα μέλη του, δημιουργοί και εκδότες, ότι βοηθούν στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της  σχολικής βίας
Δείτε τα παιδικά βιβλία εδώ 
Καλό θα ήταν στον ελεύθερο χρόνο σας
να διαβάσετε μερικά από αυτά!

Ο Γιάννης και η Μαρία είναι παιδιά που έχουν υπερδυνάμεις. Αρκεί όμως μόνο αυτό για να τα βγάλουν πέρα στο σχολικό τους περιβάλλον; Η παρακάτω ταινία μικρού μήκους γυρίστηκε στο πλαίσιο των δράσεων κατά του σχολικού εκφοβισμού από το 15ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών.



Ο ήρωας των υπερηρώων

(anti-bullying short film)

Τέλος για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, το βιβλίο του Νίκου Σιδέρη, διακεκριμένου ψυχίατρου και ψυχαναλυτή με τίτλο "Bullying: Και όμως νικιέται!", μπορεί να καταστεί ένα χρήσιμο εργαλείο και να βοηθήσει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση περιστατικών bullying στο σχολείο, αλλά και στην πρόληψή τους.

Όπως επισημαίνει ο Νίκος Σιδέρης στην εισαγωγή του βιβλίου: «Ο πόλεμος ενάντια στο bullying είναι μια μάχη για το φαντασιακό των παιδιών (και όχι μόνο). Πρώτα απ’ όλα, μια μάχη για τις λέξεις. Και υπάρχουν λόγοι ώστε το bullying να αποδίδεται ως «ψευτονταηλίκι». Κύριος στρατηγικός σκοπός είναι η αποδόμηση της φαντασιακής αίγλης του ψευτονταηλικιού. Κύρια μέθοδος για την επίτευξή του, η γελοιοποίησή του. Ώστε όσοι αισθάνονται τον πειρασμό να κάνουν ψευτονταηλίκια να αντιλαμβάνονται ότι δεν τους παίρνει». 

Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα του βιβλίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου