Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία...

Η 25η Μαρτίου είναι μέρα αργίας που έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες. Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή. Είναι θρησκευτική, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική, γιατί η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821.

Ο αγώνας του 1821  ήταν τραχύς, συνεχής και άνισος. Χρειάστηκε να δοθούν σκληρές μάχες και να χυθεί πολύ αίμα για να φθάσουμε στη νίκη. Οχτώ περίπου χρόνια πάλευαν ασταμάτητα οι Έλληνες εναντίον του φοβερού τυράννου. Ήταν χρόνια γεμάτα από φρικτές θυσίες, ερημώσεις, στερήσεις, απερίγραπτα μαρτύρια, σφαγές. Αλλά και χρόνια γεμάτα από νίκες, ένδοξα τρόπαια και κατορθώματα, που προκάλεσαν το θαυμασμό ολόκληρου του κόσμου.
Στις ατέλειωτες και αδυσώπητες αυτές τιτανομαχίες αποκαλύφθηκε όλη η δύναμη της αδάμαστης ελληνικής ψυχής και το πολεμικό σθένος των ηρώων του '21. 
Θα παρακολουθήσετε τώρα σε μία ιστορική αναδρομή την αιματόβρεχτη αλλά συνάμα και θριαμβευτική πορεία προς τη μεγάλη νίκη.
Ο Ρήγας Φεραίος γίνεται με τα τραγούδια του ο κήρυκας του Μεγάλου ξεσηκωμού και με τον ηρωικό του θάνατο, μάρτυρας της εθνικής Ιδέας.  


Ακούστε τον Θούριο του Ρήγα 
από τον Νίκο Ξυλούρη

Αφιέρωμα στην 25η Μαρτίου 1821

Εικόνες της Ελληνικής επανάστασης 
μέσα από πίνακες 
Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στους πίνακες 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου