Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Συμμετοχή στο πρόγραμμα Δανειστικής βιβλιοθήκης «ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ®»

Τα  ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® είναι  ένα  πρωτοποριακό πρόγραμμα που φέρνει μικρές, κινητές, θεματικές και δανειστικές βιβλιοθήκες μέσα στις σχολικές τάξεις των δημόσιων δημοτικών σχολείων.
Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® ενθαρρύνουν  τα παιδιά να ξεφυλλίσουν, να ακούσουν ή να διαβάσουν τα βιβλία στο σχολείο,  να αναγνωρίσουν  τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους προκαλούν και να τα μοιραστούν. Τους προσφέρει την επιλογή  να δανειστούν  βιβλία στο σπίτι και να χαράξουν έτσι την προσωπική τους αναζήτηση, καθώς το ένα βιβλίο τους δημιουργεί  το ενδιαφέρον  να διαβάσουν το  άλλο. Έτσι, σταδιακά αντιλαμβάνονται πως για κάθε θέμα υπάρχουν πολλές  προσεγγίσεις και πως ένα βιβλίο μπορεί να γίνει συνοδοιπόρος σε διαφορετικές αναγνωστικές διαδρομές και αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη.

Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® φθάνουν στο σχολείο μέσα σε ένα σάκο με ρόδες, ώστε να μεταφέρονται εύκολα. Σε κάθε θεματικό σάκο συνδυάζονται 25 περίπου βιβλία γνώσεων, μυθοπλασίας, λογοτεχνίας, εικονογραφημένα, που καλύπτουν τρία  επίπεδα αναγνωστικής  ικανότητας. Παραμένουν στη σχολική τάξη επί τέσσερις εβδομάδες, ώστε να υπάρχει χρόνος για δανεισμό και για παράλληλες δράσεις. 

Το πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ  ΡΟΔΕΣ® δημιουργήθηκε  το 2012 από τη μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία Η ΠΥΡΝΑ, με  τη συνεργασία του  Γραφείου Περιβαλλοντικής Aγωγής της Α΄ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών. Η εφαρμογή του ξεκίνησε από την Αθήνα, με τη συνεργασία της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δήμου Αθηναίων και επεκτάθηκε με μεγάλο δωρητή το  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. 

Η άφιξη του σάκου στην τάξη ήταν ένα ευχάριστο γεγονός για τους μαθητές και ένιωσαν μεγάλη έκπληξη!
Οργανώσαμε μια μικρή τελετή υποδοχής και προβληματιστήκαμε κάνοντας υποθέσεις για το περιεχόμενο της βαλίτσας. 
Στη συνέχεια, ανοίξαμε τη βαλίτσα και τα βιβλία που ταξιδέψαμε παρέα αποκαλύφθηκαν!!! 
Διαβάσαμε το μήνυμα που ήταν γραμμένο για την προέλευση των βιβλίων και στο τέλος κρεμάσαμε μία αφίσα που ανακοινώνει την άφιξη της βαλίτσας  έξω από την πόρτα της τάξης μας.


Η φιλοξενία της βαλίτσας, επί σχεδόν ένα μήνα, αποτέλεσε αφορμή για πολλές δραστηριότητες όπως η διαμόρφωση μιας γωνιάς ανάγνωσης και μιας μικρής βιβλιοθήκης με βιβλία που έφεραν τα παιδιά από το σπίτι τους.


Η βαλίτσα μας είχε ως θέμα "Το Νερό" και συνδυάστηκε άψογα με τη συμμετοχή μας στις δράσεις της παιδικής Helmepa, του Δικτύου των Οικολογικών Σχολείων και της δράσης Teachers4europe που συμμετέχουμε τη φετινή σχολική χρονιά. 
Ένας σάκος γεμάτος βιβλία για να συνειδητοποιήσουμε την αξία του νερού, τόσο ως σπάνιου πλέον φυσικού πόρου όσο και ως πολιτισμικού και κοινωνικού αγαθού στον κόσμο μας.
Βιβλία γνώσεων, μυθοπλασίας, λαϊκά παραμύθια μας συντρόφευσαν στην εξερεύνηση του ταξιδιού του νερού στη φύση, στην πόλη, στην Ελλάδα, στον κόσμο, στους θρύλους, στα έθιμα και στις παραδόσεις. Ανακαλύψαμε την ιστορική εξέλιξη της ύδρευσης στην πόλη από την αρχαιότητα έως σήμερα που έχουμε άφθονο και καθαρό τρεχούμενο νερό στα σπίτια μας.  
Το νερό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και δημόσιο συλλογικό αγαθό και μέσα από τα προτεινόμενα βιβλία, αναδείχθηκε αυτός ο σπουδαίος φυσικός πόρος και τα παιδιά παρακινήθηκαν να αναλάβουν δράση για τη σωστή διαχείρισή του. 
Θα μπορούσατε να δείτε τη λίστα των βιβλίων που περιέχονταν στη βαλίτσα εδώ.

Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία κι ενθουσιασμό στο πρωτοποριακό πρόγραμμα "Βιβλία σε Ρόδες". Είναι πραγματικοί φιλαναγνώστες καθώς δανείστηκαν συνολικά μέσα σε διάστημα ενός μήνα 94 βιβλία!!!
Δελτία παρουσιάσεων βιβλίων




Στο τέλος, πριν αποχωρήσει η βαλίτσα μας
γράψαμε τις εντυπώσεις μας 
στο "Ημερολόγιο εντυπώσεων μαθητών & δασκάλων"









Η εμπειρία της δράσης θα μας μείνει αξέχαστη 
κι ανυπομονούμε να καταφθάσει του χρόνου 
η επόμενη βαλίτσα!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου