Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Μαθαίνω μαθηματικά... μέσα από τα παραμύθια!!!

Το παιδί διαβάζοντας ένα παραμύθι διασκεδάζει, χαλαρώνει, διεγείρει τη φαντασία του, ξεδιαλύνει τα συναισθήματά του και ταυτόχρονα προτείνει λύσεις στα προβλήματα που το απασχολούν. Ταυτόχρονα, όμως  με τη μελέτη των κατάλληλων παραμυθιών, προσφέρεται ένας έξυπνος τρόπος στο παιδί να διδαχθεί μαθηματικές έννοιες που πιθανόν... να το δυσκολεύουν.

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα παραμύθια που επιτυγχάνουν τον παραπάνω σκοπό: 

1. Ο ΑΡΗΣ Ο ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ, ΤΡΙΒΙΖΑΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ


Πόσες παντόφλες φοράει ένας νυσταγμένος ιπποπόταμος; Ποιος χρειάζεται πιο πολλά παπούτσια, δύο δίδυμοι κόκορες ή ένα χταπόδι; Και γιατί τα ροζ κοράκια θέλουν πράσινα γοβάκια; Ο Άρης ο τσαγκάρης προσπαθεί να βρει απάντηση κι εμείς μαθαίνουμε πρόσθεση και αφαίρεση.

2. Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ, ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ ΣΟΦΙΑ


Τα μισά, ολόκληρα και τα λίγα πιο πολλά! Τα σπασμένα να κολλήσουν! Το κοντά να πάει μακριά! Το ψηλά πιο χαμηλά! Πάνω κάτω και τριγύρω και δεξιά κι αριστερά!

3. ΦΟΥΦΗΧΤΡΑ, ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΤΡΙΒΙΖΑΣ


Η μάγισσα Φουφήχτρα ζει στο ζοφερό βουνό με τις χίλιες μαύρες παπαρούνες που όποιος τις αγγίζει μεταμορφώνεται σε κοράκι.

Μια μέρα πετάει με την ηλεκτρική της σκούπα πάνω από την παιδική χαρά και ρουφάει όλα τα παιδάκια εκτός από ένα, τη Μυρτώ, που καταφέρνει να γλιτώσει.

Μετά η απαίσια μάγισσα ρουφάει όλες τις γατούλες από τα κεραμίδια των σπιτιών εκτός από δύο, όλες τις πεταλούδες από το ανθόσπαρτο λιβάδι εκτός από τρεις, όλα τα παπάκια από τη λίμνη με τα νούφαρα εκτός από τέσσερα και όλα τα ασημένια ψαράκια από το περιγιάλι εκτός από πέντε.

Η μάγισσα σχεδιάζει να φτιάξει ένα νόστιμο ζελέ από τα δάκρυα των παιδιών, ένα γαϊτανάκι από τις κορδέλες των γατιών, ένα απαλό πάπλωμα από τα πούπουλα των παπιών και ένα αστραφτερό σάλι από τα λέπια των ψαριών.
Η τολμηρή όμως Μυρτώ με κίνδυνο να μεταμορφωθεί σε κοράκι είναι αποφασισμένη να σκαρφαλώσει στο βουνό με τις μαύρες παπαρούνες και να ελευθερώσει τους φίλους της.
Όσο σίγουρο είναι ότι η μικρή Μυρτώ θα κατατροπώσει τη μάγισσα Φουφήχτρα, άλλο τόσο είναι σίγουρο ότι οι αναγνώστες του βιβλίου θα μάθουν να μετράνε από το 1 έως το 10 με τρόπο σχεδόν μαγικό.

4. H ΦΙΦΗ ΚΑΙ Η ΦΩΦΩ, ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΤΡΙΒΙΖΑΣ


Δύο λαίμαργες και καυχησιάρες φάλαινες, η Φιφή και η Φωφώ, αποφασίζουν να αναμετρηθούν, να φάνε δηλαδή μία μέρα όσο περισσότερο μπορούν, και το ηλιοβασίλεμα να συναντηθούν για να κάνουν απολογισμό χαψίματος.
Έτσι, λοιπόν, οι δύο άσπονδες φιλενάδες επιδίδονται σε μία άνευ προηγουμένου ακατάσχετη θαλασσινή πανδαισία, καταπίνουν βάρκες με ψαράδες, τρώνε καΐκια με χαρωπά ναυτάκια και καταβροχθίζουν πειρατικές σκούνες με αιχμάλωτες πριγκιποπούλες.
Ώσπου οι δύο φαντασμένες φάλαινες να λύσουν τις διαφορές τους, οι αναγνώστες μαθαίνουν πολλαπλασιασμό και διαίρεση και τελειώνοντας το βιβλίο είναι πλέον σε θέση να υπολογίσουν με θαυμαστή ακρίβεια πόσα πόδια έχουν οχτώ χταπόδια και με ποιον τρόπο τρεις φάλαινες μπορούν να μοιράσουν μεταξύ τους έξι ιππόκαμπους με παπιγιόν και δώδεκα ναυαγισμένους αρλεκίνους.

5.  ΤΑ ΜΙΣΑ ΤΗΣ ΜΑΤΟΥΛΑΣ, ΡΟΥΣΑΚΗ ΜΑΡΙΑ


Η Ματούλα μισεί τα μισά, μέχρι που μαθαίνει να βλέπει το κάθε πράγμα στη ζωή με έναν αλλιώτικο τρόπο. Εξετάζοντας το καθετί μισό γίνεται καταπληκτικό, όπως και το κάθε πράγμα ολόκληρο γίνεται διαφορετικό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου